Ekspertens tips for å vaske krystallglass

Hvordan vaske krystallglass så de holder seg fine i mange år? Vi har fått grundige råd fra Orklas vaskeekspert.

Hvordan vaske krystallglass? FOTO

Hvordan vaske krystallglass

Det er tid for fest og høytid og da henter vi gjerne frem de virkelig fine krystallglassene til selskapsbordet. Men glass er for mange en dyr investering, så det er viktig å behandle glassene dine riktig, sånn at du kan ha glede av dem i mange år fremover.

Da er definitivt ikke det å fylle oppvaskmaskinen med skitne gryter bestikk og krystallglass valget du bør ta når du rydder etter festen (selv om det er lett å gjøre det!). Da kommer bare glassene ut med matrester, eller de kan bli matte og glansløse.

Hardt eller bløtt vann

Vi har spurt Orklas egen ekspert, Malin Skaar, om råd. Hun er leder for forbrukerservice i Orkla Home & Personal Care.

– Det første du bør kontrollere er at maskinen fungerer korrekt i henhold til program. Altså at den gir høy nok temperatur, fyller i og tapper ut vann på korrekt tidspunkt osv. Dersom inntaksvannet er kalkholdig (hardt vann) eller inneholder forurensninger eller naturlig organisk materiale (humus), må pulverdoseringen økes utover det normale, påpeker Skaar, som tipser om å ta kontakt med ditt lokale vannverk for å sjekke hardhetsgraden på vannet ditt.

Flere årsaker til smuss

Av erfaring vet Skaar at et dårlig resultat etter oppvasken ofte har en kombinasjon av årsaker:

 • For lav pulverdosering.

– Vi beregner 2 barneskjeer, ca. 20 ml SUN Maskinoppvaskpulver til en oppvask når vannet er bløtt. Er inntaksvannet hardt, økes doseringen til 30 ml. Ved bruk av glansemiddel i vanlig bløtt vann bør doseringen stilles på 2 ml. Har man hardt vann kan doseringen økes til 6 ml.

 • For lav vasketemperatur.
 • For tett stabling av serviset så vannet ikke kommer til over alt.
 • Servise eller vaskegods som sperrer for rotasjon.
 • Silen er ikke rengjort.
 • Spylearmene går ikke rundt eller er helt eller delvis tette.
 • Oppvasken har stått for lenge så matrester har tørket for mye inn og stivnet.
 • For dårlig vasketrykk. Vannet skal høres som pumpende slag mot maskinveggen.
 • Er maskinen eldre enn 10 år, eller vært mye i bruk, kan vasketrykk være redusert.

Vinglass med høy stett

– Har glass tidligere vært knust i maskinen, kan skovlene være skadet. Da bør du sjekke vasketrykket. Glassdelen kan ligge i armene eller rørsystemet, forklarer Skaar.

Å foreta en sjekk i hjørnene på maskinen eller bestikk-kurven, kan også være lurt for å sjekke skylle- og vasketrykket.

– Blir bestikk og glass mindre rent her, eller tørker dårligere enn øvrige vaskegods, er trykket for lavt.

–  Mange glass er for lange lange i stetten til å passe i glasskurven. Hva da?

– Vinglass med høy stett kan være vanskelige å plassere i øverste hylle, men jeg vil ikke anbefale nederste hylle på et hovedvaskeprogram hvis ikke glasset står veldig støtt, advarer Malin Skaar.

– Mange bruker vanlig vaskeprogram 60-70 grader på vinglass, men her bør man følge anvisningene fra produsenten råder hun.

Håndvask for enkelte

Hun anbefaler glansemiddel for å forhindre vannskjolder og gi ekstra glans. Og hvis man insisterer på å vaske krystallet for hånd, er det fortsatt zaloløsning i lunkent vann som gjelder.

– Dypp glassene nedi løsningen, bruk klut rundt kanten for å fjerne matrester eller leppestift og skyll godt i varmt vann. Etterpå tørker du med et glasshåndkle, avslutter Malin Skaar.

Selv om langt de fleste krystallglass du får tak i idag fint går i oppvaskmaskinen er det noen glass du faktisk bør vaske for hånd:

 • Gamle glass som er arvegods eller lignende.
 • Håndmalte glass eller glass med gullkant

Visste du at:

 • Tynne glass tåler temperatursvingninger under vask bedre enn tykke? De er likevel mer utsatt for å knekke, så når du tørker det etter vask, hold på hele glasset på utsiden.
 • Du ikke bør bruke tommelen på innsiden av glasset når du vasker, eller tørker det? Da er det nemlig lett at du bryter av en bit.
 • Glass skal oppbevares med stetten ned? Står de opp ned i et treskap, vil treverket sette lukt inne i glasset og påvirke smaken. Det er heller ikke lurt at fukten etter vasken stenges inne i glasset, for da kan glasset bli grått over tid.

Les også: