Hvilken vei skal bestikket i oppvaskmaskinen?

Det finnes mange spørsmål som kan diskuteres i hele evigheten: Hva kom først, høna eller egget? Skal toalettpapiret mot eller fra veggen? Hvilken fotballspiller er best, Messi eller Ronaldo? Men i vår verden er det kun ett spørsmål som betyr noe: Hvilken vei skal bestikket stå i oppvaskmaskinen?

Vet du hvilken vei bestikket i oppvaskmaskinen skal stå? FOTO

Meningene er mange og det er enkelt å argumentere for begge sider, men i utgangspunktet står vi mellom to meninger:

  • Bestikk bør plasseres med skaftet ned for å kunne rengjøre på best mulig måte.
  • Bestikk bør plasseres med skaftet opp av sikkerhetsmessige årsaker.

La oss starte med sistnevnte.

Skaftet opp for sikkerhet

Om du ikke er en av de få som finleser alle bruksanvisninger, har du mest sannsynlig gått glipp av rådet de fleste oppvaskmaskinprodusenter gir. Av sikkerhetsmessige grunner bør bestikket plasseres med skaftet opp. Det vil si at den delen av bestikket som er i kontakt med munnen, plasseres ned i bestikkurven.

Vi ønsker ikke å konkludere med at en måte er tryggere enn den andre, men for all del, det er viktig å være forsiktig. I 2003 døde en 31 år gammel skotsk kvinne etter å ha falt over oppvaskmaskinen sin, og landet på de spisse knivene.

Det er klart at sikkerhet er viktig og man må passe hendene for nærkontakt med kniver og gaffelspisser, men blir det virkelig rent når skjeene blir liggende klistret i hverandre?

Skaftet ned for best rengjøring

Putter du bestikket med skaftet opp, blir det ofte liggende matrester i bestikkurven – dermed blir ikke den delen som er i kontakt med maten like ren som den burde. For det er nemlig slik at det er den delen som er over bestikkurven som får den beste rengjøringen i de fleste oppvaskmaskiner.

Ved å ha bestikket opp blir ingenting klint inntil hverandre, og det blir direkte vasket av spylesystemet fra oppvaskmaskinen – istedenfor at vann og vaskemiddel blir dempet av bestikkskuffen.

Vann og skyllemiddel kan også legge igjen striper på bestikket, men plasserer du det med skaftet ned vil alt renne nedover og ikke bli igjen på spisedelen.

Men det finnes unntak

Det finnes alltid et unntak. Vel, nesten alltid, men i dette tilfellet gjør det faktisk det. Dersom du har bestikk med treskaft og du velger å vaske det i oppvaskmaskinen, til tross for at det ikke anbefales å ha tre-redskaper i maskinen, bør du plassere bestikket med skaftet opp.

Årsaken til dette er at skaftet ikke blir stående i vann, noe som sliter veldig på treskaftet. Oppvasksåpe kan tørke ut treverket, og det kan lettere få sprekker. Ingen dømmer deg for å ta en snarvei ved å vaske det i oppvaskmaskinen, men da bør du huske å olje det med en nøytal matolje med jevne mellomrom.

Så, hvilken vei skal bestikket i oppvaskmaskinen?

Valget er selvfølgelig ditt, og om du er litt klumsete anbefaler vi at du setter alle de spisse delene lengst mulig unna der kroppen din kan falle. Men uansett hvilken vei du velger å ha bestikket, spiller det liten rolle om oppvaskmaskinen din ikke er ren.

Flere tips til oppvasken: