Stor oppvaskmaskin-guide: Hvordan velge oppvaskmaskin?

På tide å oppgradere oppvaskmaskinen? Det kan være vanskelig å velge maskin når det finnes så mange forskjellige på markedet. Men vi har gode råd til hva du bør se etter når du skal kjøpe oppvaskmaskin – og ikke minst hvordan du finner den riktige for deg.

Hvordan velge oppvaskmaskin? FOTO

La oss bare få det unna: Du tenker kanskje at det er mer miljøvennlig å vaske opp alt for hånd? Slik er det nødvendigvis ikke. En test viser nemlig at en ny, energieffektiv oppvaskmaskin er overlegen når det kommer til både vann og energiforbruk, sammenlignet med de som vasker opp for hånd. De bruker faktisk fire ganger mer vann og nærmere 30 prosent mer energi. Så du kan puste lettet ut, kjøpe deg en praktisk oppvaskmaskin og fortsatt være miljøvennlig.

Hvilke typer oppvaskmaskin kan du velge mellom?

De fleste av oss tenker på en spesifikk type når vi hører ordet “oppvaskmaskin”. Den vanligste varianten er nemlig den som er på størrelse med en vaskemaskin og som oftest står under kjøkkenbenken. Den har egen front, men ettersom sidene aldri synes, mangler den ofte bekledning. Dette er kjent som innebygd oppvaskmaskin.

På den andre siden har du frittstående oppvaskmaskin. Som navnet tilsier kan du plassere denne hvor som helst på kjøkkenet ditt, da den har bekledning både i front og på sidene.

Integrert oppvaskmaskin blir stadig mer populært. Folk har stadig større ønsker om et sømløst kjøkken der fronten går i ett med kjøkkenfrontene, og dette er løsningen. Faktisk kan oppvaskmaskinen din bli helt usynlig, vel, den blir i hvert fall skjult bak en kjøkkendør. I dette tilfellet er displayet gjemt i toppen av døra, og mange er utstyrt med et lite lys ned mot gulvet som forteller om maskinen er ferdig, eller fortsatt vasker.

Du kan også beholde helheten i kjøkkenet med en halvintegrert oppvaskmaskin, som har front opp til displayet. I dette tilfellet betjener du programmene i front og det er litt tydeligere hvor oppvaskmaskinen er.

Plassmangel?

I boliger og hybler med små kjøkken er det lett å tenke at det ikke finnes håp for å slippe å ta oppvasken for hånd, men joda. Det finnes oppvaskmaskiner som tar liten plass.
Den første løsningen du kan velge er en benkoppvaskmaskin. Den ligner litt på en mikrobølgeovn og står på kjøkkenbenken din. En benkoppvaskmaskin tar omtrent 6 kuverter og får unna det du bruker av servise og bestikk på et par dager. Synes du at dette er i det minste laget, så har du smale oppvaskmaskiner ned til 45 centimeter i bredden. En slik oppvaskmaskin har plass til mellom 9 og 15 kuverter.

Husk å måle hvor mye plass du har før du kjøper ny oppvaskmaskin!

Hvilke programmer bør oppvaskmaskinen ha?

Dagens oppvaskmaskiner har flust av funksjoner, og noen av dem har så mange som 12 forskjellige programmer. Du kan velge mellom automatisk vask, kort og lang vask, krystallvask, i tillegg til å kunne justere temperatur og vannstyrke. Noen byr også på spesielle programmer tilpasset skjøre vinglass og ølglass. Men for folk flest vil de kunne klare seg med kun fire varianter i hverdagen:

  • Automatisk vask som analyserer oppvasken og vurderer hvor møkkete den er før maskinen går i gang
  • Skåneprogram for vask av ømfintlige glass og porselen
  • Sterk vask for vask av alt fra kjeler til ildfaste former rett fra middagsbordet
  • Hurtigprogram som reduserer vasketiden i en travel hverdag

Hva slags innredningsløsning trenger du i oppvaskmaskinen?

Oppvaskmaskinens innredningsløsning er viktig å vurdere når du skal velge en som er riktig for deg og som dekker dine behov.

Det finnes forskjellige størrelser på tallerkener og glass, og det er leit om du kommer hjem med en oppvaskmaskin som ikke har plass til serviset ditt. Trives du med mye besøk, men foretrekker at oppvaskmaskinen vasker etter besøket, vil du kanskje ha behov for en maskin med fleksibel over- og underkurv. På den måten kan du flytte på ting slik at du får plass til høye glass med stett, boller, blomstervaser og det du måtte trenge å vaske – i en og samme vask.

Du må også ta stilling til om du skal velge en oppvaskmaskin med bestikkskuff eller bestikkurv – eller begge deler. En bestikkskuff gir mer plass i underkurven som gir mer fleksibilitet, det er hygienisk da du bare tar i skaftet og selvfølgelig slipper du problemet med hvilken vei skal bestikket stå i oppvaskmaskinen.

På den andre siden har du bestikkurv som gjør det enkelt og effektiv å sette bestikket inn, du kan ta ut kurven når du skal tømme oppvaskmaskinen og den stjeler ikke plass fra høye glass.

Er oppvaskmaskinen stillegående eller lager den mye støy?

Kjøkkenet er et av de rommene vi oppholder oss i aller mest, og når flere av dagens måltider spises ved kjøkkenbordet er det viktig å tenke på lydnivået til oppvaskmaskinen. Det er ganske irriterende med en maskin som brummer og går, mens du prøver å nyte et måltid – syns du ikke?

Ønsker du en stillegående oppvaskmaskin må du vurdere desibelnivået. Det finnes maskiner som har et lydnivå helt nede i 37 dB. En tommelfingerregel er å velge en maskin med desibel på 44 og under når du har en åpen kjøkkenløsning, mens et lukket kjøkken kan tåle omtrent 48 desibel. For å sette det i perspektiv kan en samtale mellom to mennesker foregå på et lydnivå som tilsvarer 60 desibel.

Husk å rense oppvaskmaskinen jevnlig

Uansett hvilken oppvaskmaskin du velger å kjøpe, vil det over tid bygge seg opp både fett og kalk i den. Dette er umulig å se, men lukten kan være ubehagelig. For å forsikre deg at dette blir borte, kan du rense oppvaskmaskinen jevnlig.

Hvor ofte du bør rense oppvaskmaskinen er avhengig av bruken. For en storfamilie som ikke skyller før de setter inn oppvasken, vil det være nødvendig å rense maskinen hver tredje måned eller oftere. Men det viktigste er at du renser maskinen godt ved den minste antydning til lukt.

Husk også oppvaskmiddel til oppvaskmaskinen: