Vaske opp for hånd eller i oppvaskmaskinen? 

Det er ikke alltid like lett å vite hva som trygt kan maskinvaskes og hva man bør unngå. Her er 3 ting du bør revurdere å vaske i oppvaskmaskinen – om du vasker disse tingene i oppvaskmaskinen i dag.

Noen ting er best å vaske for hånd. FOTO

Det viktigste rådet vi har å gi, er at du alltid bør sjekke med produsentens anbefalinger. Dette vil du som oftest finne på emballasjen, brosjyren (om det fulgte med) og i noen tilfeller direkte på produktet. Er du fortsatt usikker, kan du sjekke på produsentens nettside.

Vaske kjeler i oppvaskmaskinen?

Etter en lang dag på jobb, med matlaging i tillegg, kan det være fristende å ta noen snarveier i oppryddingen etter middag – det skjønner vi også, men selv om det er fristende å kjøre både tallerkener, bestikk, stekepanner og kjeler i oppvaskmaskinen, bør du unngå det. Det gjelder spesielt stekepanner og kjeler med teflon eller andre slippbelegg. De er ikke laget for vask i oppvaskmaskin, og kan dermed bli ødelagt.

PS! Støpejernsgryter og andre kjøkkenredskaper av støpejern bør også vaskes for hånd, da det kan slite på emaljen. Skal kjøkkenredskapene vare på lenge som de er ment å vare, bør de behandles riktig.

Vaske skjærefjøler i tre i oppvaskmaskinen?

Mens noen treprodukter tåler maskinvask, er andre produkter mer sarte. Treverk som blir utsatt for vann i lengre perioder vil svelle og dermed kunne miste både form og farge. Så ved å vaske skjærefjøler av tre i oppvaskmaskinen kan det føre til at de sprekker opp eller blir skjevt – ja, rett og slett blir ødelagt.

Skjærefjøler i plast er selvfølgelig en annen sak – disse kan vaskes i oppvaskmaskinen, men husk å sjekke produsentens anbefalinger.

Skjærefjøl i tre bør vaskes for hånd. FOTO

Vaske kniver i oppvaskmaskinen?

De færreste knivprodusenter anbefaler at skarpe kjøkkenkniver skal vaskes i oppvaskmaskine – og det samme fraråder vi også. Det kan nemlig føre til at de gode knivene du bruker til matlaging blir sløve. Vask derfor alltid kniver for hånd, og tørk dem med det samme så det ikke er noe såperester eller at de blir liggende å lufttørke med vann på seg.

Les også: