Skylle eller ikke skylle før du setter i oppvaskmaskinen?

Det sies at gamle vaner er vonde å vende – så hva tenker du når vi sier at du ikke trenger å skylle tallerkener før du setter i oppvaskmaskinen?

Full oppvaskmaskin. Bør man skylle eller ikke før man setter inn?

Hvordan vi fyller oppvaskmaskinen avhenger av hvem vi har blitt lært opp av, og ikke minst hvor lenge siden det er. Mens noen har fått vist en nærmest ren tallerken (etter skylling i springen og litt skrubbing med oppvaskbørsten) bli satt inn, har andre bare tatt tallerkene direkte fra middagsbordet og inn i oppvaskmaskinen.

Moderne oppvaskmaskiner

For noen kan det være hårreisende at man ikke skal forhåndsskylle oppvasken, men husk at den eldre garde hadde andre oppvaskmaskiner. De har nemlig kommet langt på vei siden den gang – og moderne maskiner tåler langt mer enn man tror.

Teknologien utvikler seg stadig og vaskemaskinen har blitt mer effektiv enn noen gang – noen har til og med egne sensorer som måler hvor mye den skal vaske. En godt skylt ren tallerken vil da gi en feil indikasjon på hvor skitten oppvasken er. Det er alltid greit med litt smuss å jobbe med, om du ønsker optimalt resultat.

Effektiv oppvask

Fortsatt ikke overbevist? Tenker du at tallerkenene blir renere og det er mer effektivt med en kjapp skylling? Faktumet er at du sløser mye vann ved å skylle tallerkener.

Oppvaskmaskinen bruker vannet mer effektivt enn du klarer ved å vaske opp for hånd. Ikke bare er det bedre for miljøet å bruke mindre vann og energi, men det er også bedre for lommeboka. Sparer du energi, så blir strømregningen lavere.

Riktig skylling

Større matbiter, overflødige rester og klissete mat, som pasta og ris, kan tette sette seg på lite synlige steder i oppvaskmaskinen eller i verste fall tette rørene. Derfor bør du fjerne overflødige matrester, slik at det ikke blir ubehagelig lukt i maskinen. Men skylling… ikke nødvendig.

Maskinoppvasktabletten som vasker rent

Norges mest solgte maskinoppvasktablett, Sun MaxPower Alt i 1, har tre lag for max effekt. Tablettene er optimalisert for norske vannforhold og er effektiv selv på lave temperaturer og uten forvask. De vasker oppvasken og maskinen samtidig, og inneholder glansemiddel.

Ønsker du enda mer glans? Prøv Sun 5i1 Glans- og Tørkemiddel. Skyllemiddelet lager en beskyttende hinne på serviset som hindrer at partikler fester seg etter at oppvasken er vasket. I tillegg til å redusere slitasje på porselen og servise, vil glansemiddel bidra til raskere tørking og ikke minst gi strålende glans.

 

Få flere gode tips til oppvasken: