Gode tips til rene kjøkkenredskaper

De fleste av oss bruker en del tid på kjøkkenet, og da er det viktig med riktig utstyr og redskaper. Like viktig er det med rene kjøkkenredskaper – så hvordan holde de rene?

Rene kjøkkenredskaper på kjøkkenbenk.

Hvilke og hvor mange kjøkkenredskaper du har, avhenger mye av hvor avansert matlagingen din er og interessen for det. Kanskje du til og med har hatt mange år å samle opp redskaper på? For noen holder det med en god kniv, slikkepott og kjøkkenvekt, mens for andre er selv et lager med ulike rivjern ikke nok.

Vi har selvfølgelig gode råd for hvordan du holder kjøkkenredskapene dine rene og klare for matlagingen, men vi må også gi noen råd om kryssforurensninger. Les videre:

Skjærefjøler

Skal du bruke samme skjærefjøl til forskjellige matvarer, må du være nøye med rengjøringen. Du rekker ikke å vaske fjøla i oppvaskmaskinen mens du lager mat – så fjern matrester før du vasker fjøla med varmt vann og såpe. Men for å være sikker på at du unngår kryssforurensning bør du følge disse tipsene:

  • Ha egne fjøler til kjøtt, fisk og grønnsaker
  • For å kunne skille dem lettere kan du med fordel velge fjøler i ulike farger
  • Husk også at rå og ferdiglaget mat bør holdes unna hverandre

PS! Har du dype spor etter kniven i skjærefjøla? Da kan det være på tide å skaffe seg en ny for å unngå at kuttene gir grobunn for bakterievekst. Fordelen med skjærefjøl i plast er at den kan vaskes i oppvaskmaskinen, slik at du er trygg på at den blir hygienisk ren.

Kniver

Ny råvare – ny kniv. Ikke helt, men nesten. Du trenger ikke bytte kniv for hver grønnsak du skjærer, men veksler du mellom ulike matvarer bør kniven enten byttes eller rengjøres grundig.

En god kokkekniv er alltid klar for å levere rene og raske kutt. For at matlagingen skal bli enklere og bedre er det lurt å behandle kniven riktig. Tåler kniven din vask i oppvaskmaskinen? Sjekk med produsentens vask anbefalinger før du eventuelt dummer deg ut.

Mange kniver må vaskes for hånd. Det er heller ikke lurt å la disse ligge i vann over tid. Tørk derfor kniven med en gang du har vasket. Dersom knivene dine tåler maskinvask bør du være nøye med at de ikke ligger inntil noe som kan skade den – f.eks. andre redskaper, gryter eller keramikk.

Har kjøkkenknivene blitt sløve? Ofte kan en faghandel som tilbyr sliping av kniver kunne gjøre dem gode og skarpe igjen. Det kan også være lurt å bruke en knivsliper eller slipestål jevnlig dersom knivene tåler det.

Hakke, rive, raspe

Det finnes et godt utvalg av mekaniske kjøkkenredskaper som hakker, river og rasper. Disse kan være et hendig valg. Da kan du unngå søl, sprut, tårer og skarpe kniver for nærme fingertuppene.

De fleste av disse finurlige redskapene som gjør matlagingen lettere, tåler å vaskes i oppvaskmaskinen – men du bør skylle godt slik at matrester ikke blir igjen i maskinen og eventuelt tetter filter. Og selvfølgelig: sjekk om akkurat den du har tåler det.